Avdrag för besittningsrätt vid gåvobeskattning

Ett vanligt fenomen är att föräldrar eller mor- och farföräldrar under sin levnadstid önskar överlåta t.ex. en sommarstuga eller en lägenhet till sina barn eller barnbarn utan att ge upp rätten att vistas på fastigheten. I dylika fall kan man ge sommarstugan eller lägenheten som gåva, men i gåvobrevet förbehålla sig besittningsrätten. Gåvogivaren kan också förbehålla besittningsrätten enbart för någon annan person än sig själv, eller för både sig själv och en annan person. Exempelvis kan man tänka sig att en morförälder överlåter en sommarstuga till sitt barnbarn, men förbehåller sig och det egna barnet, d.v.s. barnbarnets förälder, besittningsrätten.

Besittningsrätt innebär alltså att man kan fortsätta förfoga över och använda fastigheten på samma sätt som fastighetens ägare (i detta fall gåvotagaren), men man får inte sälja den. Försäljning kan endast ske om ägarna och besittningsrättsinnehavarna så gemensamt beslutar.

Förutom att den som förbehållit sig besittningsrätten får fortsätta använda egendomen, har besittningsrättsinnehavaren också rätt till intäkter från egendomen, så som t.ex. eventuella hyresinkomster, samt ansvar för fasta kostnader så som fastighetsskatten, vilket kan vara en fördel om gåvotagaren är väldigt ung när man ger gåvan.

Gåvoskattelättnad

En annan direkt fördel som ett dylikt arrangemang innebär för gåvotagaren, är att gåvoskatten blir mindre eftersom gåvotagarens nyttjanderätt och rätt att göra vad hen vill med egendomen begränsas av en annan persons besittningsrätt. Vid beräkningen av gåvoskatten görs då ett avdrag från gåvans värde som beräknas genom en formel som dels baserar sig på åldern för den som förbehåller sig eller tar emot besittningsrätten, dels på gåvans gängse värde och en procentsats beroende på om det är fråga om fritidsbostad eller annan egendom. Ju äldre personen som förbehåller sig besittningsrätten är, desto lägre blir avdraget. Ju yngre personen som förbehåller sig besittningsrätten är, desto längre kan denna person förväntas leva och därmed begränsa gåvotagarens rätt att fritt förfoga över egendomen, varför avdraget då blir större. Om flera personer erhåller besittningsrätt, räknas avdraget på den som är yngst.

Exempel på avdragets storlek

Anna, 67 år, ger en sommarstuga värde 200 000 euro som gåva till sonen Björn, och förbehåller sig livstids besittningsrätten till denna. Utan avdrag för besittningsrätten skulle Björn betala gåvoskatt om 22 100 euro. Med avdraget för besittningsrätten, skulle gåvoskatten totalt bli 16 340 euro.

Om Anna däremot ger sommarstugan värde 200 000 euro till barnbarnet Lisa, men förbehåller sig och sonen Björn, 45 år, besittningsrätten, blir avdraget större eftersom Björn förväntas leva längre än sin mor Anna och således begränsa Lisas användning av stugan under en längre tid. Med avdraget för besittningsrätten skulle gåvoskatten då totalt bli 14 180 euro.

Sofia Saarikko-Byholm

Senior Associate, Attorney
+358 20 527 4015