Nya standarder för byggnaders energiprestanda – installation av solpaneler blir obligatoriskt inom EU
Det reviderade direktivet om byggnaders energiprestanda (Energy Performance of Buildings Directive, EPBD) trädde i kraft på EU-nivå i maj år 2024. Direktivet innehåller uppdaterade krav gällande energiprestanda och däribland integration av solenergi i byggnader.
Direktivet medför att alla nya offentligt ägda byggnader från och med år 2028, liksom alla andra nya byggnader från och med år 2030, ska uppfylla kraven gällande byggnaders energiprestanda och således vara så kallade nollutsläppsbyggnader. En nollutsläppsbyggnad är enligt direktivet en byggnad med mycket hög energiprestanda som kräver noll eller mycket lite energi, producerar noll koldioxidutsläpp på plats från fossila bränslen och producerar noll eller mycket lite driftsrelaterade växthusgasutsläpp. Medlemsstaterna bestämmer ändå i samband med den nationella implementeringen själva hur de definierar en nollutsläppsbyggnad vid nybyggande och renovering. I definitionen kommer bland annat de lokala förhållandena samt kostnadseffektiviteten att beaktas.
Krav på solpaneler
Direktivet medför krav på installation av solenergisystem under förutsättningen att detta är tekniskt, ekonomiskt och funktionellt genomförbart. Enligt huvudregeln ska offentliga byggnader och lokalbyggnader förses med solpaneler senast från och med 31 december 2026. Kravet blir även gradvis tillämpligt för alla befintliga offentliga byggnader med en användbar golvyta på över 250 m². Angående bostadsbyggnader ska solpaneler installeras till alla nya bostadsbyggnader senast från och med år 2029. Däremot har inga motsvarande krav införts för befintliga bostadsbyggnader.
Laddningspunkter för elbilar
Direktivet inför även krav på installation av laddningspunkter för parkeringsplatser. För nya lokalbyggnader eller lokalbyggnader som genomgår en större renovering och som har fler än fem bilparkeringsplatser, ska bland annat minst en laddningspunkt per fem parkeringsplatser installeras. För nya kontorsbyggnader och kontorsbyggnader som genomgår en större renovering och som har fler än fem parkeringsplatser, ska det installeras minst en laddningspunkt per två parkeringsplatser.
Nationell implementering
Direktivets bestämmelser lämnar en del utrymme för flexibilitet avseende den nationella implementeringen, till exempel beträffande det praktiska genomförandet av minimikriterierna. Lagstiftningsändringar kommer att göras om såväl nybyggande som renovering. Implementeringen har inletts av miljöministeriet och Finland har två år på sig att införa ändringarna i den nationella lagstiftningen.