Testamentsregister på kommande?

Under våren 2024 har finansministeriet tillsatt en arbetsgrupp som ska jobba med att utveckla digitala tjänster anpassade till det behov som uppstår när en person avlider. Det digitala programmet som ska tas fram är en del av statminister Orpos regeringsprogram och ”Finlands digitala kompass”. Förhoppningen är att det genom digitaliseringen ska bli smidigare, och lättare, att hantera dödsboet och de åtgärder som behövs för att reda ut dödsboet för att sedan kunna skifta detsamma.

De tjänster som är avsedda att digitaliseras är själva förrättandet av bouppteckningen samt att det även ska finnas ett elektroniskt delägarregister anpassat för dödsbon. Varje dödsbo ska erhålla en kod som ska användas i den elektroniska kommunikationen. 

En separat del som omnämns i programmet är införandet av ett testamentsregister, där testamenten skulle registreras för att fås fram lättare och säkrare än idag, när det ofta krävs manuella eftersökningar för att slå fast huruvida en avliden har efterlämnat ett testamente eller inte. Innan ett beslut om att införa ett testamentregister fattas, ska man dock utvärdera fördelarna med ett centralt register i förhållande till kostnaderna för att införa ett dylikt system. 

Det har även tidigare föreslagits centraliserade register för testamenten, förslagen har dock inte lett till några konkreta åtgärder. Det nuvarande förslaget välkomnas av många, då ett system av detta slag skulle underlätta utredningsarbetet och säkerställa att upprättade testamenten verkligen kommer fram.

Utöver detta ska möjligheten att skapa elektroniska testamenten utredas. En sådan möjlighet skulle sannolikt innebära att fler skriver testamenten. Huruvida ett elektroniskt testamente klarar av att verkligen få fram det som testator vill med sitt testamente återstår att de.

Sammanfattningsvis föreslås förhållandevis omfattande förändringar på detta område, vilka förhoppningsvis skulle underlätta för de efterlevande. Tidtabellen för förändringarna är fortsättningsvis relativt öppen, då avsikten är att behövliga lagförändringar ska träda i kraft 2026–2027.